Voldoening !!

Zaterdag waren wij uitgenodigd om bij een van de vier projecten die wij steunen te gaan kijken. Het betrof een basisschool die zich midden in de bush bevond. Na een half uurtje rijden in onze Gallopers over minuscule zandweggetjes arriveerden wij bij de school.

Omdat het zaterdag was, zou er normaal geen school zijn, maar alle kinderen waren aanwezig in mooie blauw witte uniformpjes. Je kunt je afvragen of die kinderen dat eigenlijk wel leuk vonden op hun vrije weekend op school te zitten……

De projectdirecteur uit Nederland en de hoofdonderwijzer legden uit hoe de klassen waren verdeeld en hoe moeilijk het is om de jonge leerlingen gemotiveerd te houden om school af te maken. De hoofdonderwijzer legde uit dat de school eigenlijk geen bestaansrecht heeft zonder sponsoring en de leraren worden ook niet betaald door de Staat.

Van groot belang was dat er een klaslokaal bij zou komen want het voelde soms inderdaad als een kippenhok. Sterker nog, wat eens als kippenhok dienst deed om zelfvoorzienend te zijn voor eten, was omgebouwd tot klaslokaal want de kippen waren doodgegaan aan een virus. Vele kinderen kwamen op school zonder eten en worden feitelijk door ouders, als ze al ouders hebben, aan hun lot overgelaten. Door Engels te leren, is het doel dat de kinderen een baan kunnen krijgen in de toerisme sector want met alleen Gambiaans kom je nergens aan de bak.

De auto’s waren volledig gestript voor de veiling van zondag en wij hadden redelijk wat spullen meegebracht die van waarde zouden zijn voor de school. Nadat wij alle spullen hadden overhandigd en de kinderen op alle auto’s hadden gezet voor de foto, lieten wij de kinderen achter en gingen wij ons voorbereiden op de veiling. Wij hadden de auto’s laten schoonmaken maar door de rit naar de school over de zandweg, zagen ze er weer stoffig uit.

Zondagochtend waren we weer vroeg op om de auto’s klaar te maken voor de veiling. Wij moesten ons om 0900 meldden bij een stadion waar de veiling plaats zou vinden. 16 auto’s stonden klaar en er waren zo’n 100 mensen op af gekomen om te zien of er handel tussen zat of gewoon mee te bieden voor de goede doelen.

Onze schitterende wit glimmende 4×4 auto’s trokken veel bekijks want naast de auto’s hadden wij nog 12 reserve wielen en een stuk of tien jerrycans bij de auto’s. Daarnaast hadden wij nog een aantal waardevolle reserveonderdelen beschikbaar voor de geïnteresseerde kopers.

Om 1100 was het dan zover en alle auto’s werden een voor een naar voren gereden waarna de veilingmeester de kopers aanspoorde om tegen elkaar op te bieden, het was immers voor het goede doel.

Wij begrepen dat voor handelaren de Nederlandse auto’s best gewild waren, omdat ze bewezen hadden 7500 kilometer te hebben gereden in zware omstandigheden en er dus niet gesjoemeld kon zijn met motoren en kilometerstanden ….

Wanneer de prijs over de 100.000 Dalasis ging, wat ongeveer gelijk is aan 2000 euro, steeg een luid gejuich op vanuit de Amsterdam Dakar Challenge groep. Uiteindelijk was het resultaat van de veiling dat er 55.000 euro was opgehaald voor de goede doelen !!

Onze Hyundai Gallopers hadden ongeveer een bedrag van euro 12.000 opgeleverd. Gezien de aanschafprijs was dat een prima resultaat. Natuurlijk, wanneer je de uren berekend die er zijn ingestopt plus de roofracks die zelf in elkaar zijn gezet, zou het wat magertjes kunnen zijn. Daarnaast hadden wij natuurlijk gereedschap, matrasjes en allerlei andere spullen gedoneerd aan de scholen waardoor wij kunnen stellen ongeveer 17.500 euro te hebben opgehaald.

Marc, Menno, Eric, Cees, Jan, Wiebe, Rene en Nils willen de sponsors en ondersteunende vrienden, familie en kennissen hartelijk danken voor het mogelijk maken van deze trip met een speciale verwijzing naar de grote initiator van dit project, Marc Honders.

Een onvergetelijke ervaring voor 8 mannen die elkaar in januari 2017 of later zelfs voor het eerst leerden kennen en in deze waanzinnige 4 weken van alles hebben gedeeld. Ongekende luxe maar ook zo’n ontzettende armoede in de wereld is feitelijk oneerlijk en wij mogen ons gelukkig prijzen in Nederland te zijn geboren en opgegroeid.

Hiermee is een eind gekomen aan deze reis en zullen wij binnenkort terugkeren in de werkelijkheid en overgaan tot de orde van de dag.

Ik hoop dat jullie iets hebben kunnen meekrijgen over onze ervaringen en belevenissen zodat de afstanden niet te groot waren voor de mensen die wij hebben achtergelaten tijdens deze onvergetelijke reis.

Zij die klaar zijn met rijden groeten u.

2 reacties op “Voldoening !!

  1. wat een ervaring voor alle teamleden en meelezers! gefeliciteerd met de goede afloop en een behouden reis huiswaarts!

    Like

  2. Gefeliciteerd allemaal met het totaal! Machtige rit, indrukwekkende reis en mooie ervaringen.
    Dank voor mooie verslagen, foto’s en filmpjes.
    Mooi team van deelnemers. Zal weer even wennen zijn in andere wereld.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: