Zand, hitte en Atlantische Oceaan

Wakker worden op een door jezelf gecreëerde camping midden in de woestijn is een aparte ervaring. Vanochtend werd iedereen lekker verkreukeld wakker en een frisse douche zou een zeer gewaardeeerde luxe zijn. Helaas, er was niets. Geen douche, geen toilet maar onze eigen wc tent. Tent met een emmer er in en een leesboekje….

Om 0900 vertrokken wij naar ??? In ieder geval beloofde men veel zand en strand. Wij lieten de gids een kaart zien, maar het werd al snel duidelijk dat de beste man niet kon lezen, althans ons alfabet in ieder geval niet. Na het oplezen van een paar dorpjes aan de kust voor Nouakchott knikte hij driftig dus de zee zou in zicht komen.

De auto’s werden nog even gecheckt, maar na gistermiddag was er niets geks meer gebeurd. De gewapende militairen waren er ook gezellig weer bij en wij schoten de zandvlakte op richting het zuiden. Rotsvlaktes met diepe kuilen, diepe zandduinen, alle soorten wegdek kwamen wij weer tegen. De 4×4 hobbyisten konden hun hart ophalen. Vreemd gezicht iedere keer was een diepere zandvlakte waar boompjes stonden die net dik genoeg waren om schade te maken aan de auto’s. Door het mullere zand moest je echter vaart houden waardoor sommigen ternauwernood de boompjes misten wanneer je uit een zandspoor schoot. Een van de motorrijders die meerijdt in deze challenge ging heel hard onderuit en de achtervolgers miste hem maar net. Afstand houden was een must maar ook daarvoor mocht je niet te veel inhouden want dan liep je zelf weer vast. Gelukkig mankeerde de motorrijder niets. Het was een indrukwekkend gezicht om 19 auto’s te zien vechten tegen de natuur en te overwinnen natuurlijk.

De auto van Cees en Erik lanceerde bijna hun eigen roofrack tijdens het gezwalk in het zand maar met vereende krachten werd het roofrack terug in positie gezet.

Wederom een dikke 40 graden in de woestijn maar gelukkig nooit een volle zon. Of het nu zand is of zeemist is nog niet helemaal duidelijk maar voor ons net genoeg om niet te smelten. Bovendien heeft er tot nu toe altijd een stevige wind gestaan waardoor het iets frisser aanvoelde. Die wind zakt dan ‘ avonds weg en komt in de nacht weer opzetten.

Op een gegeven moment werd het zand raar bruin en toen wij naar rechts keken zagen wij in de mistige verte iets wat leek op de zee. Het bleek dat wij op het strand reden van een paar honderd meter breed, dus eindelijk was daar weer de grote Atlantische Oceaan.

Plotseling maakte een aantal auto’s een scherpe draai en draaide een asfalt weg op !! Dat hadden wij al even niet gevoeld en stond ook nergens aangegeven, een welkome verrassing aan het einde van de dag.

De gidsen hadden een camping geregeld bij een klein vissersdorp wat eerder leek op een vuilnisbelt. Na druk overleg, wij wilden namelijk gewoon weer in de middle of nowhere ergens op het strand gaan bivakkeren net als wij in in de woestijn hadden gedaan, bleek dat een andere camping was gesloten en dat het stand als natuurreservaat werd gezien. Aldus moesten wij op een armetierig terrein parkeren om ons klaar te maken voor de nacht.

De gewapende militairen en gidsen hielden de lokale mensen keurig op afstand omdat die mensen gewoonweg niets hebben en alle deelnemers zien als redders in nood met vele spullen voor hun gebruik. Echter, 200 meter van onze ‘ camping ‘ lag de Atlantische Oceaan ons gewoon uit te lachen. Dat pikten wij Hollanders niet en wij spoedden ons naar het water. Met grote verbaasde ogen werden wij gevolgd door 2 militairen want die gekke mensen gaan toch niet in de winter het water in, als zij überhaupt al de zee in gaan?? Kleren uit en de oceaan in, na 2 dagen in de woestijn, een heerlijke verfrissing… Hilariteit bij ons maar bij de lokale bevolking die hier echt niets van begrepen.

Vanavond zullen nog een aantal achterblijvers aankomen en morgen gaat de groep via het strand naar Nouakchott, de andere grote stad in Mauritanië.

Zij die gaan rijden groeten u.

2 reacties op “Zand, hitte en Atlantische Oceaan

  1. was even ongerust over het uitblijven van het verslag, echter de wederwaardigheden met plezier gelezen. succes en groet voor allemaal uit Oud-Beijerland
    vaaader heijboer

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: